Inhalt:

Zaščita sluha

Kaj je hrup?

Hrup je nezaželen in moteč zvok. Glede na glasnost in lego tona je sicer objektivno merljiv, vendar ima kljub temu subjektivno vrednost. Po eni strani gre tu za naše navade, po drugi pa tudi za čustveno obarvanost zvoka. Otroško kričanje je za nekoga nekaj lepega, nekdo drug pa ga ne more prenašati. Hrup torej ni absolutna mera, ampak je v precejšnji meri odvisen od nas samih. Ali zvoki motijo ali ne, je odvisno od situacije, v kateri smo, ali od dejavnosti, ki jo opravljamo. Kdor ravno bere knjigo ali zelo skoncentrirano dela za računalnikom, bo občutljivo reagiral tudi na zelo tihe šume.

Je lahko hrup nevaren, tudi če ga nekdo ne doživlja kot takega?

Da, saj se prag tolerance stresa nezavedno dviga. Pri tem moramo ponovno ločiti med objektivno merljivim nivojem hrupa in lastnim doživljanjem. Pri dlje trajajoči izpostavljenosti zvočnim valovom od 85 decibelov naprej obstaja tveganje za zdravje. Na področju okrog 140 decibelov so že kratke izpostavitve hrupu nevarne, npr. pri strelih. Subjektivno doživljanje kakovosti hrupa pa prav tako igra pomembno vlogo. Moteči hrup prometa ima lahko psihosomatske posledice in povzroči telesna obolenja.

„Enkrat ni nobenkrat.“ Velja to tudi za hrup?

V določenih primerih je dovolj že en močan hrupni dogodek, da se sluh za vedno poškoduje. Pri tem gre lahko na primer za strel iz bližine, obisk glasnega diska ali eksplozijo. Opozorilni signal je tako imenovani temporary treshold shift – kratkotrajno zmanjšanje slišne meje. Obiskovalci diskotek to morda poznajo: pridemo domov in slišimo slabše, mogoče se pojavi celo žvižganje ali zvonjenje v ušesih. Čutne celice v ušesu so izčrpane in so dale začasno odpoved. To kratkotrajno zmanjšanje se v veliko primerih popravi samo od sebe – toda ne vedno. Enkrat poškodovan sluh se ne bo nikoli več regeneriral.

Kakšne učinke ima hrup na moj sluh?

Škoda zaradi hrupa je okvara sluha, ki jo je povzročila preobremenjenost s hrupom. Naglušnost zaradi hrupa je eden od najpogostejših vzrokov okvar sluha. Hrup lahko povzroči tudi tinitus, to so zvoki v ušesih, kot je žvižganje ali šumenje.

Poleg tega obstajajo tudi poškodbe, za katere je težko dokazati, da so posledice hrupa. Neprijeten in trajen hrup lahko povzroči telesne reakcij, kot so povišan krvni tlak, motnje koncentracije in spanja. Ti simptomi stresa slabijo imunski sistem in postanemo dojemljivejši za obolenja.

V kakšnih situacijah moramo zaščititi svoj sluh?

Skoraj ne obstaja hrupna situacija, za katero ne bi obstajala ustrezna zaščita sluha. Na strelišču, na izredno glasnih koncertih – v takšnih ekstremnih situacijah je vsekakor priporočljivo, da zaščitimo svoj sluh. Sicer pa je to odvisno od osebne občutljivosti in lastne zdrave pameti.

Kako lahko zaščitim svoj sluh?

Danes ni več mogoče, da bi se popolnoma izognili hrupu, naš svet je vse bolj pisan in vse glasnejši. Kljub temu pa hrupu nismo nemočno prepuščeni. Neuroth ponuja široko paleto različnih izdelkov za zaščito sluha, ki se prilagajajo vašim potrebam in so izdelani za vas osebno. Povprašajte Neurothovega akustika za sluh, ki vam bo svetoval.

Ampak zaščita sluha ni nič kaj 'kul' … Ali pač?

Na gradbišču nosite čelado, pri domačih mojstrskih opravilih zaščitna očala – zakaj ne bi zaščitili tudi svojega sluha? Zaščita sluha je še kako 'kul'! Večina naših izdelkov kar izgine v sluhovodu in se jih skoraj ne vidi. Poleg tega ponuja Neuroth nekatere rešitve za zaščito sluha tudi v modnih barvah – tako zaščita sluha postane stilski dodatek.

Ali obstajajo bolj ogrožene skupine – poklici ali hobiji, ki so še posebej izpostavljeni hrupu?

Med klasične ogrožene skupine sodijo delavci, ki delajo v hrupu, pa tudi profesionalni in ljubiteljski glasbeniki, ki na primer igrajo v orkestru ali na pihala. Tudi strelci, torej lovci, policisti in vojaki, bi morali še posebej paziti na svoja ušesa. Zdravniki otorinolaringologi opažajo spremembe v odnosu do sluha. Hrup se vse bolj prenaša na področje zasebnosti. Podjetja so podvržena strogi kontroli in jemljejo zaščito pred hrupom zelo resno. Toda v kleti, kjer se nekdo ukvarja s svojim konjičkom, nihče ne meri decibelov.

Merjenje decibelov je že v redu stvar. Kako pa ugotovim v svojem vsakdanjiku, če je hrup premočan?

Tudi tu igra subjektivno doživljanje pomembno vlogo: niso vsi ljudje enako občutljivi, zato je težko določiti, kdaj je situacija preglasna. Zanesljiv znak je, ko nekaj doseže prag bolečine. Obstajajo tabele, s pomočjo katerih lahko ugotovimo, kako glasni so zvoki: zvoki v ozadju v veliki pisarni se nahajajo nekje pri 70 decibelih, krožna žaga ropota s 110 decibeli, strel iz topa pa doseže že 125 decibelov.

Kakšne nevarnosti poleg hrupa še pretijo sluhu?

Vsakdo pozna nadležne stranske učinke prehlada in zamašenega nosu: ušesa so zamašena in zato slabše slišimo. Vse bolezni, zaradi katerih oteče nosna sluznica, lahko škodijo ušesom. Uho je namreč povezano z nosom. Zato je pomembno, da nos ni zamašen. Otroci so bolj dovzetni za težave z ušesi, ker so njihove dihalne poti ožje – njim velja torej namenjati še posebno pozornost. Če otrok več mesecev slabo sliši, zamudi veliko razvojih korakov in jih mora kasneje z muko nadoknaditi.

Kdor veliko časa preživi v mrzli vodi, bi se tudi moral posebej posvečati svojim ušesom. Mrzla voda lahko vodi k nastanku novotvorb na kosteh. V ekstremnih primerih so te lahko tako velike, da se sluhovod celo zaraste.

Kaj se zgodi v telesu, ko je sluh poškodovan?

V našem notranjem ušesu se nahajajo fine dlačice, ki pošiljajo zvok dalje. Če od njih zahtevamo preveč (npr. z neprestanim hrupom), se te dlačice začnejo lomiti in tako ne morejo več pošiljati zvoka dalje – zato slabše slišite. Nekdo, ki slabo sliši, ampak vseeno mora komunicirati, se hitreje izčrpa, svoj poklic doživlja kot utrujajoč, je mogoče bolj razdražljiv in čustveno nestabilen. In še: nekdo, ki slabo sliši, je v osnovi bolj nezaupljiv. Že v šušljanju in šepetanju, ki ga ne razume, vidi napad nase. To vodi v socialno izolacijo.

Kako pridem do svoje individualno izdelane zaščite za sluh?

Vsako uho je drugačno. Da bi omogočili kar se da veliko udobje in prijetno nošenje, vzamemo odtis ušesa in ga v laboratoriju poskeniramo s pomočjo najmodernejše tehnologije. Na osnovi teh podatkov izdelamo zaščito sluha, ki popolnoma sedi v sluhovodu – brez zdrsavanja in brez tiščanja. Enostavno se oglasite v enem od Neurothovih slušnih centrov, ¨kjer vam bo akustik za sluh z veseljem izčrpno svetoval o možnostih zaščite sluha za vas.

Kako naj vem, kakšna zaščita sluha je primerna zame?

Vrsta zaščite pred hrupom – torej vrsta filtra – je odvisna od tega, pred kakšnimi situacijami se želite zaščititi. Tako na primer obstaja posebna zaščita sluha za motoriste. Plavalci ali glasbeniki imajo drugačne zahteve, zato potrebujejo drugačno sestavo, filtre in materiale. Neurothov akustik za sluh vam bo z veseljem svetoval, skupaj pa bosta našla najboljšo rešitev za vas.

Sem ljubiteljski lovec in odvisen od svojega dobrega sluha. Ko v grmičevju nekaj zašumi, moram to slišati. Pri tem bi me ušesni čepki ovirali, kajne?

Ko se na lovu nenadoma pojavi jelen, nihče nima časa, da bi si še hitro vstavil ušesne čepke in šele potem naperil puško. Zato mora biti zaščita sluha za lovce razvita tako, da jo lahko nosimo ves čas. Izdelek Serenity DP+ deluje v dveh načinih: med lovom v tihem okolju še celo ojača šume iz okolja. To pomeni, da ne boste zgrešili nobene počene vejice, šuma ali klica. Ko pa poči strel, se zaščita sluha zapre v milisekundi.

Vožnja z motorjem mi daje občutek svobode. Pri tem me moti samo hrup vetra.

Ali ste vedeli, da so lahko zvoki vetra med vožnjo na motorju ali v kabrioletu tako glasni kot pri reaktivnem letalu? Pri tem dobesedno žvižga v glavi. Z izdelkom Soundsaver PRO+ ste zaščiteni pred hrupom vetra, kljub temu pa ste varni na poti: zaščita sluha je namreč primerna za uporabo na cesti in se prilega pod vsako čelado.

Smrčanje mogoče ne sodi v kategorijo hrupa, vendar pa me vseeno spravlja ob živce. Rad bi spet mirno spal!

Miren, prijeten spanec je bistvenega pomena za naše dobro počutje. Kdor se vsako noč nemirno obrača sem in tja, je manj storilnostno sposoben, ima težave s koncentracijo in se počuti slabo. Smrčanju partnerja se izognemo z izdelkom Soft Sleep, zaščito sluha, ki zaduši vse nadležne šume v bližini, vseeno pa spusti skozi pomembne signale, kot je zvok budilke.

Moj otrok je v vodi kot riba. Žal se pri njem pogosto borimo z vnetji ušes. Bi bila zanj primerna zaščita sluha?

Kdor se veliko zadržuje v vodi, zmehča svojo kožo, ki postane odlično gojišče za bakterije. Zaščita sluha je v takem primeru vsekakor smiselna. Neuroth še posebej otrokom priporoča izdelek Aquastop.

Kot delavec v industriji sem prejel od svojega delodajalca standardne čepke za ušesa. Ali me ti dovolj ščitijo?

Čepki ščitijo sluh, vendar pa verjetno niso udobni za nošenje, povzročajo otiščance ali potenje. Boljša rešitev bi bili po meri izdelani izdelki za zaščito sluha, ki bi se popolnoma prilegali vašemu sluhovodu in s tem skrbeli za dobro prezračevanje, njihov mehek material pa bi poskrbel za optimalno udobje pri nošenju.

V glasbi je odločilnega pomena, da vse slišimo. Zaščita sluha ne dosega tega kriterija, ali pač?

Res bi si lahko tako mislili, toda ne drži: izdelek Elacin ER, posebej razvita zaščita sluha za glasbenike, zaduši vse zvoke linearno in jih zniža na nivo, ki ga sami določite. Tako slišite povsem enako kot prej, le tišje. Doživljanje zvoka ostane naravno.